Endodontie la microscop
In cadrul Clinicii Stomatologice Dr. Filip se acorda o deosebita atentie tratamentului endodontic, intrucat el sta la baza succesului viitoarelor restaurari protetice.
Marea majoritatea a pacientilor care se prezinta intr-un cabinet stomatologic prezinta durere dentara . Durerea dentara poate avea forme si intensitati variate de la o durere localizata si de intensitate mai scazuta atunci cand consumati alimente dulci , acre, reci sau fierbinti pana la dureri puternice ce se extind si in zonele invecinate ( ureche , gat , ochi) .
In cazul celei din urma , din experienta proprie, pacientul incearca calmarea acestor simptome folosind medicamente antiinflamatoare si antibiotice . Acest tip de tratament poate avea cel mult un efect de calmare pe termen scurt deoarece acest tip de tratament nu este indreptat spre cauza reala a afectiunii .
Cauza acestui tip de durere este afectarea ireversibila a tesutului pulpar si singura cale de a o rezolva este tratamentul endodontic .
Tratamentul endodontic consta in curatarea , largirea si dezinfectarea canalelor radiculare, urmata apoi de obturarea acestora cu un material inert si biocompatibil. Aceasta manopera este una predictibila, permitand pastrarea dintelui pe arcada, desi acesta a durut zile intregi sau a provocat abcese; de asemenea, permite restaurarea masticatiei, fizionomiei si foneticii.
Tratamentul de canal , desi este o manopera curenta la nivelul unui cabinet stomatologic poate esua din cauza mai multor factori . Sunt situatii in care s-a efectuat tratamentul de canal cu mult timp in urma si pacientul a inceput sa simta o jena deasupra dintelui, fie la scurt timp dupa tratament fie la ani distanta. Aceasta se transforma in durere la atingere , pacientul neputand sa-si mai foloseasca dintele , nu este exclusa nici aparitia unei umflaturi mai mult sau mai putin localizate .
Solutia noastra in cazul acesta este , in primul rand stabilirea exacta a cauzei durerii si apoi daca dintele poate fi salvat . Daca poate fi salvat primul pas este indepartea vechiului tratament de canal , examinarea canalelor si stabilirea cauzei esecului, ulterior se va proceda la dezinfectarea si reobturarea sistemului endodontic
In cadrul clinicii noastre putem realiza un tratament endodontic corect si la cele mai inalte standarde folosind microscopul operator , instrumentarea rotativa si obturarea sistemului endodontic cu gutaperca incalzita
Ulterior tratamentului, dintele va inceta sa mai doara, desi pentru cateva zile pacientul va mai percepe un usor disconfort la masticatie, care poate fi combatut simplu, cu medicamente antialgice (ex.: Nurofen).
Decizia de a pastra un dinte in locul extractiei dentare este una corecta in aproape orice situatie, deoarece pierderea acestuia duce la dezechilibre functionale si estetice, iar pentru a umple spatiul si a reface dantura este nevoie de un sacrifciu de substanta dura dentara (alti dinti slefuiti) sau inserarea de implante, amandoua variantele crescand mult pretul tratamentului stomatologic. Sunt cazuri in care simpla obturatie a canalului radicular nu garanteaza pastrarea dintelui pe termen lung. Daca acesta va mai declansa episoade dureroase, este indicata o manevra de microchirurgie endodontica, rezectie apicala, prin care varful radacinei, impreuna cu tesutul infectat din jurul acesteia, este indepartat.